## Time Sequence

#### Time Sequence

1. Pooja's birthday falls on 15th August and Payal's birthday falls on 25th June. If Payal's birthday was on Wednesday, what was the day on Pooja's birthday in the same year?

1. Total days from 25th June to 15th August = 5 + 31 + 15 = 51 days = 7 weeks and 2 days

##### Correct Option: A

Total days from 25th June to 15th August = 5 + 31 + 15 = 51 days = 7 weeks and 2 days

August 15 = Wednesday + 2 = Friday

1. In a class of 60, where girls are twice that of boys, kamal ranked seventeenth from the top. If there are 9 girls ahead of kamal, how many boys are after him in rank?

1. Let the number of boys be B.
Then, number of girls = 2B.
∴ B + 2B = 60
or 3B = 60
or B = 20.
So, number of boys = 20 and number of girls = 40.

##### Correct Option: C

Let the number of boys be B.
Then, number of girls = 2B.
∴ B + 2B = 60
or 3B = 60
or B = 20.
So, number of boys = 20 and number of girls = 40.
Number of students behind Kamal in rank (60 – 17) =43.
Number of girls ahead of Kamal in rank = 9.
Number of girls behind Kamal in rank = (40 – 9) = 31
∴ Number of boys behind Kamal in rank = (43 – 31) = 12.

1. Mohini went to the movies nine days ago. She goes to the movies only Thursday. What day of the week today?

1. Clearly, nine days ago, it was Thursday.

##### Correct Option: B

According to question,
Mohini goes to movies only on Thursday. she went nine days back to movies. Then 9 days back it was Thursday.
7th day will be Thursday , then 8th day will be Friday and 9th day it means today will be Saturday.

1. If the positions of the first and the sixth digits of the group of digits 5904627813 are interchanged, similarly, the positions of the second and the seventh are interchanged, and so on, which of the following will be the fourth from the right end after the rearrangement?

1. According to given question,
If the positions of the first and the sixth digits of the group of digits 5904627813 are interchanged.
New number after interchange = 2904657813
Then the positions of the second and the seventh are interchanged.
New number after interchange = 2704659813

##### Correct Option: B

According to given question,
If the positions of the first and the sixth digits of the group of digits 5904627813 are interchanged.
New number after interchange = 2904657813
Then the positions of the second and the seventh are interchanged.
New number after interchange = 2704659813
fourth from the right end after the rearrangement is 9.
In the original group of digits ‘7’ is fourth from the right, which is interchanged with ‘9’.

1. In a shop, there were 4 dolls of different heights M, N, O and P. ‘P’ is neither as tall as ‘M’ nor as short as ‘O’. ‘N’ is shorter than ‘P’ but taller than ‘O’. If Anvi wants to purchase the tallest doll, which one should she purchase?

1. According to question,
‘P’ is neither as tall as ‘M’ nor as short as ‘O’.
M > P > O .............................(1)
‘N’ is shorter than ‘P’ but taller than ‘O’.
P > N > O...............................(2)
Compare the equation (1) and (2),

##### Correct Option: D

According to question,
‘P’ is neither as tall as ‘M’ nor as short as ‘O’.
M > P > O .............................(1)
‘N’ is shorter than ‘P’ but taller than ‘O’.
P > N > O...............................(2)
After comparing the equation (1) and (2),
we will get,
M > P > N > O
The correct order of dolls according to descending order of their heights are : M > P > N > O.
Therefore, Anvi will purchase the doll M.