Problem Based on ages
 The age of Shyam is 1/3 rd that of his mother. He is 2 years older than his sister. The age of his sister be 8 years, what is the age of his mother?

View Hint View Answer Discuss in Forum
Given that : Age of Shyam’s sister = 8 years
Age of Shyam = 2 + 8 = 10 years
Suppose the age of Shyam’s mother = P
According to questionAge of Shyam' s mother × 1 = Age of Shyam 3 P = 10 3 Correct Option: D
Given that : Age of Shyam’s sister = 8 years
Age of Shyam = 2 + 8 = 10 years
Suppose the age of Shyam’s mother = P
According to questionAge of Shyam' s mother × 1 = Age of Shyam 3 P = 10 3
∴ P = 3 × 10 = 30 years
Hence , age of Shyam’s mother is 30 years .
 Ramu is 48 years old. Robin is 6 years junior to Ramu and 14 years senior to Rohit. Ramu has two children – Neethu and Vinu. Youngest sister of Rohit is Krishna and she is 15 years junior to him. So what is the age of Krishna?

View Hint View Answer Discuss in Forum
According to question ,
Given : Age of Ramu = 48 years
Age of Robin = Age of Ramu  6 years = 48 – 6 = 42 years
Age of Rohit = Age of Robin  14 years = 42 – 14 = 28 years
Age of Krishna = Age of Rohit  15 years = 28–15 =13 yearsCorrect Option: A
According to question ,
Given : Age of Ramu = 48 years
Age of Robin = Age of Ramu  6 years = 48 – 6 = 42 years
Age of Rohit = Age of Robin  14 years = 42 – 14 = 28 years
Age of Krishna = Age of Rohit  15 years = 28–15 =13 years
Hence , Age of Krishna is 13 years .
 The average age of 30 students is 15 years. If the teacher’s age is also included then the average age increases by 1 year. The age of the teacher is

View Hint View Answer Discuss in Forum
According to question ,
The average age of 30 students = 15 years
Total age of 30 students = 30 × 15 = 450 years
Total age of 30 students and teacher = ( 15 + 1 ) × 31 = 496 years
∴ Age of teacher = Total age of 30 students and teacher  Total age of 30 studentsCorrect Option: B
According to question ,
The average age of 30 students = 15 years
Total age of 30 students = 30 × 15 = 450 years
Total age of 30 students and teacher = ( 15 + 1 ) × 31 = 496 years
∴ Age of teacher = Total age of 30 students and teacher  Total age of 30 students
Age of teacher = ( 496 – 450 ) = 46 years
 A was born 5 years before B, B is 4 years older than C and 3 years younger to D. If A is now 17 years old, how old is D?

View Hint View Answer Discuss in Forum
Here , Present age of A = 17 years
Age of B = age of A  5 years = 17 – 5 = 12 years
Age of C = age of B – 4 years =12 – 4 = 8 yearsCorrect Option: B
Here , Present age of A = 17 years
Age of B = age of A  5 years = 17 – 5 = 12 years
Age of C = age of B – 4 years =12 – 4 = 8 years
Age of D = Age of B + 3 years =12 + 3 = 15 years
 Ashok’s mother was 3 times as old as Ashok 5 years ago. After 5 years she will be twice as old as Ashok. How old is Ashok today?

View Hint View Answer Discuss in Forum
Suppose the present age of Ashok is P years and that of his mother is Q years.
5 years ago 3 ( P – 5 ) = ( Q – 5 )
⇒ 3P – 15 = Q – 5Correct Option: B
Suppose the present age of Ashok is P years and that of his mother is Q years.
5 years ago ,
3 × ( age of Ashok  5 ) = ( age of Ashok 's mother  5 )
3 ( P – 5 ) = ( Q – 5 )
⇒ 3P – 15 = Q – 5
⇒ 3P – Q = 10 ....(i)
5 years after,
2 × ( age of Ashok + 5 ) = ( age of Ashok 's mother + 5 )
2 ( P + 5 ) = ( Q + 5 )
⇒ 2P + 10 = Q + 5
⇒ 2P – Q = – 5 ....(ii)
From equations (i) and (ii) , we get
P = 15 years
Hence , the present age of Ashok is 15 years .