Comprehension
Direction: Read the following passage carefully and answer the questions. Your answer to these questions should be based on passage only.
We are very disappointed with the change in the date. It was a law  enacted and approved by Parliament, which was supposed to benefit citizens. The delay in the deadline for digitization is more of a knee jerk reaction  by  the Ministry of Information and  Broadcasting  to  its inability to resolve crucial differences between  stakeholders. While broadcasters and  DTH  operators want the government  to fast-track the process, local  cable operators have asked for a further extension of introduction of the technology is done in a manner that creates a level playing field for all the stakeholders. A government  mandated imposition of technology, in this instance, will benefit only a privileged few and deprive a large section of the population of the benefits of inexpensive cable TV.   
-  What was the problem for the government to be tackled ?
- 
                        View Hint View Answer Discuss in Forum The author states that the government is having pressure from sides DTH operators. Correct Option: BThe author states that the government is having pressure from sides DTH operators. 
-  Who took the decision of change in the date ?
- 
                        View Hint View Answer Discuss in Forum The author says that the Parliament took decision of changes of date. Correct Option: AThe author says that the Parliament took decision of changes of date. Other options (b), (c) and (d) are contributing to the answer indirectly but are appropriate answer. 
Direction: Read the following passage carefully and answer the questions. Your answer to these questions should be based on passage only.
Siachen must be the strategically most bizarre and  futile struggle in the world. Only India and Pakistan would waste lives and hundreds of crores of rupees on it every year. Some in the military argue that controlling Siachen is vital for the security of Kashmir and that Indian presence at Siachen usefully threatens the China-Pakistan  Karakoram Highway. Given that hardly anyone can move through the glacier with falling into a crevasse or bursting his lungs and given that the Karakoram Highway is 200 km away, this is absurd. The Pm should forthrightly tell the military  that this is complete strategic nonsense and  that we should stop sacrificing the lives  of jawans in this absurdity. India and Pakistan need to add  substance to  mostly symbolic diplomacy. Siachen would be a good place to being the march towards substance. Pakistan,  for its part, must unequivocally give India MN status. Sir Creek Should be next on the list of substantial problem solving; this also was nearly solved in 1993. Then PM and his Pakistani counterpart need to shore up symbolic with real courage and resolve what is resolvable to create the base the base for a Kashmir settlement in the future.  
-  What commendable task was done by both the governments ?
- 
                        View Hint View Answer Discuss in Forum Both the government thought of taking decision on symbolic diplomacy. Correct Option: DBoth the government thought of taking decision on symbolic diplomacy. 
Direction: Read the following passage carefully and answer the questions. Your answer to these questions should be based on passage only.
Team India begins the new season fresher than  they been in a while. The two-month break they had would have given them a change to rest not only their bodies but also their minds and spends quality time with their families. They would also  have been able to complete the appearances and commitments to their various sponsor. Crucially, as any sportsperson will tell you, however hectic the season has been he cannot  stay away from the game. He is pawing the  turf to get back into action and feel the adrenaline rush of international competition. They one-day series against the  Srilankans will give the Indian selectors a chance to see what sort  of team combination can  work. They have done a good job in selecting this team and by leaving out some players who had not done well the last season; they have sent the right signals.                                                                                                                                                                                                         
-  What will the selectors be able to see if Indian team gets a chance to play against SriLankan team ?
- 
                        View Hint View Answer Discuss in Forum If Indian team gets a chance to play against Lankan team, the selectors will get a chance to see how team combination works. Correct Option: CIf Indian team gets a chance to play against Lankan team, the selectors will get a chance to see how team combination works. 
Direction: Read the following passage carefully and answer the questions. Your answer to these questions should be based on passage only.
Siachen must be the strategically most bizarre and  futile struggle in the world. Only India and Pakistan would waste lives and hundreds of crores of rupees on it every year. Some in the military argue that controlling Siachen is vital for the security of Kashmir and that Indian presence at Siachen usefully threatens the China-Pakistan  Karakoram Highway. Given that hardly anyone can move through the glacier with falling into a crevasse or bursting his lungs and given that the Karakoram Highway is 200 km away, this is absurd. The Pm should forthrightly tell the military  that this is complete strategic nonsense and  that we should stop sacrificing the lives  of jawans in this absurdity. India and Pakistan need to add  substance to  mostly symbolic diplomacy. Siachen would be a good place to being the march towards substance. Pakistan,  for its part, must unequivocally give India MN status. Sir Creek Should be next on the list of substantial problem solving; this also was nearly solved in 1993. Then PM and his Pakistani counterpart need to shore up symbolic with real courage and resolve what is resolvable to create the base the base for a Kashmir settlement in the future.  
-  What is the strategic decision ?
- 
                        View Hint View Answer Discuss in Forum The strategic decision taken is that the indian military will remain present at Siachen so that it can keep Kashmir safe. Correct Option: AThe strategic decision taken is that the indian military will remain present at Siachen so that it can keep Kashmir safe. 
 
	