Pie chart
Direction: The pie chart, drawn here, shows the spending of a country on various sports during a particular year. Study the graph carefully and answer the questions that follow:
 The ratio of the total amount spent on football to that spent on hockey is:

View Hint View Answer Discuss in Forum
Expenditure on the game of Football = 15% of total amount spent
Expenditure on the game of Hockey = 15% of total amount spentCorrect Option: B
Expenditure on the game of Football = 15% of total amount spent
Expenditure on the game of Hockey = 15% of total amount spent
Therefore, the ratio of the expenditure on the two game = 1 : 1
Direction: The piechart given below shows the household expenditure of a family on different items. Study the chart carefully and answer the questions that follows.
 What is the ratio of total expenses on rent and clothing to the total expenses on medicines and other expenses of this family?

View Hint View Answer Discuss in Forum
As per graph
Expenditure on rent and clothing = 10% + 20% = 30%
Expenditure on medicine and other expenses = 5% + 15% = 20%Correct Option: D
As per graph
Expenditure on rent and clothing = 10% + 20% = 30%
Expenditure on medicine and other expenses = 5% + 15% = 20%
∴ Ratio = 30% : 20% = 3 : 2
 What is the angle subtended on the center by the segment representing other expenses?

View Hint View Answer Discuss in Forum
As per graph,
other expenses = 15 % of total expenditure.Correct Option: B
As per graph,
other expenses = 15 % of total expenditure.
As we know that the angle made on center in a circle is 360°
Since 100% made an angle 360° in a circle.
therefore 1% made an angle 360° / 100 in a circle.
therefore 15% made an angle 15 x 360° / 100 in a circle.
Central angle for 15% =15 x 36° / 10
Central angle for 15% =3 x 36° / 2
Central angle for 15% =3 x 18° = 54°
 If total expenditure of this family is Rs. 4500, find the expenditure of the family on clothing?

View Hint View Answer Discuss in Forum
As per graph,
Expenditure on clothing = 20 % of total expenditure.Correct Option: B
As per graph,
Expenditure on clothing = 20 %
Expenditure on clothing = Total expenditure x 20 %
Expenditure on clothing = 4500 x 20/100 = Rs. 900
Expenditure on clothing = 45 x 20 = Rs. 900
 If the family expends Rs. 750 per month on food, what is the annual expenditure of this family on education?

View Hint View Answer Discuss in Forum
Here as per graph food expenditure, 40% = Rs. 750
⇒ 10% = 10 x 750/40 = Rs. 187.50Correct Option: C
Here as per graph food expenditure , 40% = Rs. 750 per month
⇒ 10% = 10 x 750/40 = Rs. 187.50 per month
As per graph 10% is the expenditure on education.
∴ Annual expenditure (12 months) of the family on education = 187.50 x 12 = Rs. 2250