Ordering of Words


Direction: In the following questions, the 1st and the last sentences of the passage are numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.

  1. 1. The man who does his duty without any selfish desire for fruit may be called a sanyasi as well as yogi.
    P. The man who has achieved much evenness of temper will be serene, because his mere thoughts are changed with the strength of action.
    Q. He would practise yoga. i.e., evenness of temper, and cannot but perform action.
    R. The root of the matter is that one should not allow his mind to fit from object to desire to another and from that to a third.
    S. But he who abstains from action altogether is only an idler.
    6. A yogi is one who is not at teached to his objects of sense or to action and whose mind has ceased to roam restlessly.
    1. SRQP
    2. RQPS
    3. QRSP
    4. PRSQ

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    The correct grammatically formation ordering of words are given below :-
    1SRQP6

    Correct Option: A

    The correct grammatically formation ordering of words are given below :-
    The man who does his duty without any selfish desire for fruit may be called a sanyasi as well as yogi. But he who abstains from action altogether is only an idler.The root of the matter is that one should not allow his mind to fit from object to desire to another and from that to a third. He would practise yoga. i.e., evenness of temper, and cannot but perform action. The man who has achieved much evenness of temper will be serene, because his mere thoughts are changed with the strength of action. A yogi is one who is not at teached to his objects of sense or to action and whose mind has ceased to roam restlessly.


  1. 1. It is the responsibility of parents to teach the young moral values in life.
    P. Many children take advantage of their parents busy schedule.
    Q. This result in children's ignorane of social values.
    R. The reason behind it is that parents are quite busy nowadays.
    S. Nowadays parents spend very meagre time with children.
    6. As such, the society is going away from the value system.
    1. SRPQ
    2. PQRS
    3. SQRP
    4. SPQR

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    The correct grammatically formation ordering of words are given below :-
    1SRPQ6

    Correct Option: A

    The correct grammatically formation ordering of words are given below :-
    It is the responsibility of parents to teach the young moral values in life. Nowadays parents spend very meagre time with children.The reason behind it is that parents are quite busy nowadays. Many children take advantage of their parents busy schedule.This result in children's ignorane of social values. As such, the society is going away from the value system.



  1. 1. It is easy to criticize the people at the helm, for the slow progress in every field.
    P. We are well aware that the intellectuals are leaving our country for better employment opportunities.
    Q. Then question remains unanswered because our country cannot show opportunities to the intellectuals.
    R. Then, what about their obligation to the Motherland?
    S. First, we should ask ourselves as to what is happening to the young intellectuals in India.
    6. This situation of 'Brain-Drain' leads to a variety of problems.
    1. PSQR
    2. RPSQ
    3. PSRQ
    4. SPRQ

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    As per the given in the question , The correct sequence ordering of words is 1SPRQ 6

    Correct Option: D

    Rearranging the correct manner to grammatically formation in ordering of words is given as :-
    It is easy to criticize the people at the helm, for the slow progress in every field.First, we should ask ourselves as to what is happening to the young intellectuals in India.We are well aware that the intellectuals are leaving our country for better employment opportunities.Then, what about their obligation to the Motherland? Then question remains unanswered because our country cannot show opportunities to the intellectuals. This situation of 'Brain-Drain' leads to a variety of problems.


  1. 1. Education in India had a glorious beginning.
    P. But after the British rule, it faced many changes.
    Q. It went on for centuries with the same glory.
    R. English as the medium of instruction had a very great response.
    S. One of the changes was the introduction of English as the medium of instruction.
    6. As the Britishers left we had a complexity of opinions regarding English
    1. PQRS
    2. QPSR
    3. PQSR
    4. SRPQ

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    The correct grammatically formation ordering of words are given below :-
    1QPSR6

    Correct Option: B

    Arranging the correct manner to gramatically formation in ordering of words is given as :-
    Education in India had a glorious beginning. It went on for centuries with the same glory. But after the British rule, it faced many changes. One of the changes was the introduction of English as the medium of instruction. English as the medium of instruction had a very great response. As the Britishers left we had a complexity of opinions regarding English.