## Percentage

1. The selling price and cost price of an article differs by 480. What is the selling price in case the profit percentage is 20%?
1. 2400
2. 2500
3. 2600
4. 2000
1. SP - CP = 480

##### Correct Option: A

SP - CP = 480
1.2x - x = 480
⇒0.2x = 480
⇒x = 2400

Report

1. If a person sells a wooden furniture at 8% profit against 8% loss, then he could had earned Rs12 more. What is the cost price of furniture?
1. 72
2. 70
3. 80
4. 75
1. SP at Profit - SP at loss = Rs 12

##### Correct Option: D

Let Cost Price (CP) = x
Then Selling Price(SP) if he sells at profit = x(1+8%) = 1.08x
and SP, if he sells at loss = x(1-8%) = 0.92%
Given, 1.08%-0.92% = Rs12
0.16x = Rs.12
⇒x = Rs.75

Report

1. A marketing manager is able to manage an average of Rs240 per week during 40h week . But in the final week of the month, his rates are increased by 50%. Then find out the commission the marketing manager makes in that week, if he puts in 60h during that final week?
1. 500
2. 540
3. 520
4. 600
1. Total commission = New rate after increase x Total hours in the week.

##### Correct Option: B

Average rate per hr = 240/40 = Rs6/hr
In last week, his rate per hour increases by 50%,
so in the last week, his hourly rate = Rs.6 x (1+50%)= Rs.9
Total hour spent in final week = 60h
∴ Total commission = 60h x Rs.9/hr = Rs.540

Report

1. Calculate the amount of water which should be added to 80% solution of Sulphuric acid to make it a 50% solution?
1. 60cc
2. 80cc
3. 75cc
4. 70cc
1. Assume as x be the amount of water added to make concentration of 50%

##### Correct Option: A

Concentration of Sulphuric acid = 80%
So in a 100cc, Sulphuric acid = 80cc and water = 20cc
Let x be the amount of water added to make concentration of 50%
⇒80/(100+x) = 50/100
⇒ 80/(100+x) = 1/2
∴ x = 60cc

Report

1. An metallic alloy contains 20g copper, 20g tin and 40g silver.Then find out the percentage of tin in the alloy?
1. 20%
2. 30%
3. 25%
4. 40%
1. Percentage of silver = weight of silver/ weight of alloy

##### Correct Option: C

Total weight of alloy = 20+20+ 40 = 80g
Weight of tin = 20g
Percentage of tin = 20g/80g x 100
=25%

Report