Discount

  1. Two successive discounts of 20% and 20% are equivalent to a single discount of
    1. 42%
    2. 40%
    3. 36%
    4. 34%
  1. View Hint | View Answer | Workspace | Discuss In Forum | Report

    Given, r1 = 20% and r2 = 20%
    ∴ Single discount equal to r1 and r2
    = (r1 + r2 - r1 x r2) / 100 %

    Correct Option: C

    Given, r1 = 20% and r2 = 20%
    ∴ Single discount equal to r1 and r2
    = (r1 + r2 - r1 x r2) / 100 %
    = (20 + 20 - 20 x 20) / 100
    = 40 - 4 = 36%

    Report

  1. On a 20 % discount sale, an article costs 596 . What was the original price of the article ?
    1. ₹ 720
    2. ₹ 735
    3. ₹ 745
    4. ₹ 775
  1. View Hint | View Answer | Workspace | Discuss In Forum | Report

    Let the original price of be N .
    ∴ At discount of 20% article costs ₹ 596
    ∴ 596 = (80 x N)/100

    Correct Option: C

    Let the original price of be N .
    ∴ At discount of 20% article costs ₹ 596
    ∴ 596 = (80 x N)/100
    ⇒ N = (596 x 100)/80
    ∴ N = 745
    ∴ original price = ₹ 745

    Report

  1. If an electricity bill is paid before due date, one gets a reduction of 4 % on the amount of the bill . By paying the bill before due date, a person got a reduction of ₹ 13 . The amount of his electricity bill was
    1. ₹ 125
    2. ₹ 225
    3. ₹ 325
    4. ₹ 425
  1. View Hint | View Answer | Workspace | Discuss In Forum | Report

    Let amount of electricity bill = ₹ N
    ∴ 4% of N = 13
    ⇒ (4 x N)/100 = 13

    Correct Option: C

    Let amount of electricity bill = ₹ N
    ∴ 4% of N = 13
    ⇒ (4 x N)/100 = 13
    ⇒ N = 13 x 25 = ₹ 325

    Report

  1. A shopkeeper has announced 14% rebate on marked price of an article. If the selling price of the article is ₹ 645, then the marked price of the article will be?
    1. ₹ 800
    2. ₹ 810
    3. ₹ 750
    4. ₹ 775
  1. View Hint | View Answer | Workspace | Discuss In Forum | Report

    Let the marked price of item = ₹ N
    ∴ {(100 - 14) /100 } of N = 645

    Correct Option: C

    Let the marked price of item = ₹ N
    ∴ {(100 - 14) /100 } of N = 645
    ⇒ N = (645 x 100)/86 = ₹ 750

    Report

  1. A merchant has announced 25% rebate on prices of ready made garments at the time of sale. If a purchaser needs to have a rebate of ₹ 400, then how many shirts, each costing ₹ 320, should he purchase?
    1. 10
    2. 7
    3. 6
    4. 5
  1. View Hint | View Answer | Workspace | Discuss In Forum | Report

    ∵ Marked price of a shirt = ₹ 320
    Discount on a shirt = 320 x 25/100 = ₹ 80

    Correct Option: D

    ∵ Marked price of a shirt = ₹ 320
    Discount on a shirt = 320 x 25/100 = ₹ 80

    ∴ Number of shirts has to be purchased to get a rebate of ₹ 400 = 400/80 = 5

    Report